Madımak Katliamı davasında zamanaşımı kararı
2023-09-14 14:14
Sivas’ta, 2 Temmuz 1993’te, Madımak Oteli’nde 33 aydının gericiler tarafından yakılarak katledilmesine ilişkin dava Ankara Adliyesi 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Madımak Katliamı davasında duruşma savcısı, zamanaşımının uygulanmasını ve davanın düşmesini istedi. Mahkeme heyeti ara verdi.
1. Ağır Ceza mahkemesi Sivas Katliamı davasında firari sanıklar Murat Sonkur Eren Ceylan ve Murat Karataş yönünde zaman aşımı gerekçesiyle davanın düşürülmesine hükmetti.
Duruşmayı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Gökçe Gökçen, Orhan Sarıbal, Veli Ağbaba, Ulaş Karasu; Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, İstanbul Milletvekili Celal Fırat; Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, çok sayıda siyasi isim ve gazeteci katıldı.
Firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karakaş hakkında devam eden davada bir sonraki duruşma 14 Eylül tarihine ertelenmişti. Ancak insanlığa karşı suçlar kapsamında değerlendirilmemesi nedeniyle davanın zaman aşımına uğrama tehlikesi sürüyor.
Sivas’ta gerçekleşen katliamda Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Gülender Akça, Metin Altıok, Ahmet Alan, Mehmet Atay, Sehergül Ateş, Behçet Aysan, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Belkıs Çakır, Serpil Canik, Muammer Çiçek, Nesimi Çimen, Carina Cuanna, Serkan Doğan, Hasret Gültekin, Murat Gündüz, Gülsüm Karababa, Uğur Kaynar, Asaf Koçak, Koray Kaya, Menekşe Kaya, Handan Metin, Sait Metin, Huriye Özkan, Yeşim Özkan, Ahmet Öztürk, Ahmet Özyurt, Nurcan Şahin, Özlem Şahin, Asuman Sivri, Yasemin Sivri, Edibe Sulari İnci Türk ve Kenan Yılmaz yaşamını yitirmişti.
"KARAMOLLAOĞLU DA ÇAĞRILMALI"
Duruşmada söz alan ve Madımak Katliamı'nda kardeşi Gülsüm Karababa'yı kaybeden Hüseyin Karababa, dönemin Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu, dönemin valisi, jandarma komutanı, Emniyet Müdürü’nün dinlenmesini talep etti. Karababa, “30 seneden beri talepte bulunuyorum. Ben çocuğumu kaybetmişim. Bu Cumhuriyet tarihin kara lekesidir. Basit bir dava değildir. Devlet yargılanmalıdır. Almanya’dan bir kaç kaçakla olacak bir şey değil” dedi.
ALMANYA’YA GÖNDERİLEN DİLEKÇEDE SANIKLAR KORUNMUŞ
Avukat Hüsniye Şimşek, mahkeme başkanının Almanya olduğu belirtilen firari sanıkların iadesini isterken yazdığı dilekçe sanıkları koruduğuna yönelik olduğunu ifade etti. Dilekçede Aziz Nesin’in kitabına çok fazla vurgu yapıldığını söyleyen Şimşek, "Güvenlik görevlerini aklayacak cümleler kurmuşsunuz. Bütün kurumlar görevini yapmış gibi… Sayın mahkeme o dilekçede zamanaşımı diyerek aslında kararını vermiştir. Bağımsız yargı adına bu bir lekedir” dedi.
İNSANLIĞA KARŞI SUÇ VURGUSU
Avukat Şenal Saruhan, “Sanıkların oturması gereken koltuklar 30 yıldır boş. O boşlukla ilgili olarak taleplerimizi söylemeye çalışıyoruz. Yazışmanızda iç hukuk türünden zamanaşımına vurgu var. Biz bununla daha önce karşılaştık. Adalet Bakanı yurtdışına yazdığı yazılarda bu tarz cümleler kullandı. Biz yıllardır diyoruz ki; ortada insanlığa karşı işlenmiş bir suç vardır. Bu sebeple zamanaşımı meselesini tartışmak yerine sanıkların iadesini talep ediyoruz. İç hukuka baktığımızda bu dava yıllardır farklı birçok heyetle yürüyor. Bu sanıkların iadesini yeniden isteyiniz. Bu sanıklar yargılanmalarına ilişkin her türlü delil var. Ceza zamanaşımı gündeme gelecektir. Siz önemli bir karar vereceksiniz. Önce vicdanınıza bakmanızı talep ederek sanıkların huzura getirilmesini, kaçak sayılmalarını dikkate alınarak karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Avukat Ali Yılmaz da “Kaçaklık kararı ile tahkikata devam etmek gerekiyor. Zamanaşımı uyarısı olmadığı gibi zamanaşımı konusuna hiç girmeden sanıkların daha ciddi bir şekilde aranması,kırmızı bültenlerin yenilenmesini, sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Share This