İliç'de maden faciası: 9 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor
2024-02-14 15:17
Erzincan'ın İliç ilçesindeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin altın üretimi yaptığı Çöpler Altın Madeni'nde dün meydana toprak kaymasıyla ilgili olarak başlatılan soruşturmada 4 kişi gözaltına alındı.
9 işçiyi arama-kurtarma çalışmaları sürüyor
AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 339'u arama kurtarma, toplam 827 personel alanda görev yapıyor. Çalışmalarda 5 dron, 2 kimyasal biyolojik ve nükleer araç, 5 metale duyarlı radar cihazı ve 5 kurtarma köpeği de kullanılıyor.
CHP'li Sarıbal: Derhal bu maden kapatılsın
Öte yandan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, göçüğün yaşandığı madeni defalarca gündeme getirdiklerini, uyarılarının dikkate alınmadığını belirtti.
Maden ocağında kayan toprağın siyanürle harmanlanan malzeme olduğunu ifade eden Sarıbal, İliç'te yaşananların bir facia olduğunu ve Türkiye'nin ciddi bir sorunla karşı karşıya kaldığını söyledi. Sarıbal, daha önce yaşanan sızıntı sonrası madenin 3 ay kapatıldığını, firmaya para cezası verildiğini aktardı.
Madende en büyük riskin 197 futbol sahası büyüklüğündeki siyanür havuzu olduğunu dile getiren Sarıbal, "Derhal bu maden kapatılsın. Orada çalışan işçiler de mağdur edilmesin. Firmanın 219 milyona yakın vergisini siliyorsunuz, bu kadar gücünüz vardır, işçilerin yaşaması için gerekli ücreti verebilirsiniz." dedi.
CHP'nin daha önce ekokırım yasa teklifini TBMM Başkanlığına sunduğunu hatırlatan Sarıbal, bu teklifin bir an önce yasalaştırılmasını istedi.
Meclis'te erteleme kararı
TBMM Genel Kurulu’nda enerji yasalarında değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifleri görüşmeleri ertelendi.
Siyanürlü toprak sızdı mı?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nan bugün açıklanan, Sabırlı ve Çöpler Dereleri ve Fırat Nehri boyunca belirlenmiş noktalardan rutin olarak numunelerin alınmasına başlanıp ortaya çıkmadığı, "Şu an için bir durumun tespit edilmediği" dedi.
İmamoğlu: İliç'teki madene kimin izin verdiğini biliyorsunuz, altında kimin imzası var biliyorsunuz
Erzincan'ın İliç ilçesinded Anagold Madencilik'e ait madende yaşanan faciaya değinen İmamoğlu şunları söyledi:
Bu felaket öyle kolayca geçiştirilecek bir olay değil. Kamuoyunun da öğrendiği gibi bu madende oluşan gelişmeler süreci buraya taşıdı. Bu yönüyle yaşanan bu felaketin en üst seviyede sorgulanması şarttır.
Bakınız kamuoyu da biliyor madene 31 Aralık 2019 günü kapasite artışı izni verilmiştir. Bu izinle beraber, bu izinin ardından madenle ilgili şikayetler çok yoğun bir biçimde artmıştır. Madene kimin izin verdiğini hepiniz biliyorsunuz, altında kimin imzası var hepiniz biliyorsunuz. 2022 yılında Elazığ Milletvekilimiz Sn. Gürsel Erol bu madenle ilgili kaygıları ve soruları dile getiren bir önerge vermiştir TBMM’ye. Önergeye yanıt veren ilgili kişi altında imzası olan kişi, kaygıların haklı olduğunu belirtmiş ve ihmaller zincirini tespit edip para cezası uygulamıştır. Cevap bu… Bugün kimse ama hiç kimse biz para cezası verdik, üzerimize düşeni yaptık diyemez. Bu kabul edilemez.
Yerlikaya: Çalışmalar aralıksız sürüyor
Bakan Yerlikaya, bölgedeki çalışmalardaki son duruma ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bölgede 339’u arama kurtarma personeli olmak üzere bin 800 kişiyle çalışmaların sürdüğünü belirten Ali Yerlikaya, “Ayrıca 626 araç, 97 aydınlatma kulesi, 32 iş makinesi, 6 drone, 3 KBNR aracı, 5 metale duyarlı radar cihazı ile çalışmalar devam ediyor.” dedi.
Bakan Yerlikaya, yapılan değerlendirmelerde mahsur kalan işçilerden 5’inin bir konteyner, 3’ünün aynı bölgede araç içinde, 1 işçinin ise farklı bir bölgede kamyon içinde olduğunu söyledi. Yerlikaya, çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.
Share This