Bektaşilik ile Alevilik arasındaki fark nedir? Araştırmacı yazar Ayhan Aydın anlattı
2024-10-20 13:50
Araştırmacı yazar Ayhan Aydın Habertürk Tv'de Nevzat Çiçek ile Doğu Batı programına katıldı. Programda Balkanların inanç haritası üzerine önemli değerlendirmelerde bulanan Aydın Bektaşiliğin yayılmasını anlattı.
Programda konuşan Aydın açıklamarından bazı satır başları şu şekilde;
Balkanlarda Türkler bin yıldır var. Türklerin 1071'de Malazgirt'te Anadolu'ya girmesinden 100 yıl önce Anadolu topraklarının Türk toplulukları olarak Balkanların kuzeyinden gelmişler.
Balkanların kadim haklarından biride Türklerdir.
1263 yılında Selçuklu Döneminde Sarı Saltık Anadolu'dan Balkanlara geçiyor. Romanya Babadağ'a yerleşiyor. Asıl Türbesi orada olmasına rağmen bir çok yerde türbesi vardır. Sarı Saltık Rumeli'nin Hacı Bektaşı'dır. Hacı Bektaş Sarı Saltık'ı Balkanlarda İslamiyetin yayılması için görevlendirmiştir. O da bu görevi layıkıyla yerine getirmiştir. Sarı Saltık Balkanlarda insanları etkilemişki o kadar derin izler bırakmıştır. Nasıl ki Azizler Hristiyanların ortak kutsalı olarak kabul ediliyorsa Anadolu Erenlerinin Makamları da Alevilerin ve Sünnilerin ortak kutsalı olmalıdır.
BEKTAŞİLİK YUNANİSTAN'DA NASIL YOK OLDU ?
Bektaşilik Balkan coğrafyasında islamiyetin ana haritasıdır. Selanik Yahudi merkezi olarak bilinir. Selanik Bektaşiliğin de merkezidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün de makamıdır. Selanik aynı zamanda Bektaşilerin önemli ziyaretgahıdır. Selanik'teki Bektaşiler Türkiye ve Yunanistan nüfus mübadelesiyle Anadolu'ya göçmüştür. İki devlet arasındaki anlaşmayla Türkiye'nin bir çok yerine dağılmışlardır.
YUNANİSTAN BEKTAŞİLİĞİN ANA MERKEZİDİR
Girit, Rodos ve Midilli adası Bektaşiliğin ana merkezlerindendir. Balkanlarda en çok bektaşilik Yunanistan'da yaygındı. şuan maalesef durum çok farklı. Anadolu görülen ocak sistemine en yakın sistem aynı şekilde Yunanistan ve Balkanlarda da görülüyor. Bektaşi lafını neden kullanıyoruz Çünkü Balkanlarda yaşayan insanlarda Alevilik yok Bektaşilik var.
Programın tamamını izlemek için tıklayınız
Share This